Učilište Mentor
| Osijek | Našice | Đakovo | Pula | Zadar | Split |

PROIZVOĐAČ RATARSKIH KULTURA


UZGAJIVAČ GOVEDA I SVINJA!
UZGAJIVAČ KOZA I OVACA!
 

POŠTOVANI POLJOPRIVREDNICI!

Dobrodošli na informativne stranice učilišta Mentor. Ovdje ćete pronaći sve informacije o obrazovnom smjeru koje Vas zanima.

Ne tako davno, a sjećamo se tim vremena, za bilo što u sektoru agrara od Vas se tražio dokaz da imate završenu srednju poljoprivrednu školu.

Danas kada smo dio Europe, uskladili smo Zakonske institucionalne okvire te započeli novu eru bržeg i lakšeg prilagođavanja tržištu rada ali i upravljanju gospodarskim granama, u Vašem slučaju poljoprivrede odnosno agrara u Vašim OPG-ima.

Zato danas ne morate pohađati dugotrajne i mukotrpne škole, već Vam je na putu ispunjavanja uvjeta dovoljno obrazovanje u poljoprivrednom programu PROIZVOĐAČ RATARSKIH KULTURA.

Program PROIZVOĐAČ RATARSKIH KULTURA prilagođen je u potpunosti Vama dragi poljoprivrednici jer često nemate puno vremena, a kada i odvojite koji slobodan trenutak za sebe, nemate volje za dugotrajna školovanja.

Sada imate mogućnost steći i kvalifikaciju, ali i prekvalifikaciju koja Vam je u potpunosti dostatna za prijavu na bilo koju MJERU kao i ostvarivanje prava na POTICAJE.

Program je prošao postupak verifikacije Ministarstva znanosti i obrazovanja pa Vaše novo zvanje upisujete u e-radnu knjižicu.

UVJETI UPISA:
U program osposobljavanja za proizvođača/icu ratarskih kultura mogu se upisati osobe starije od 18 godina, koje su prethodno završile najmanje osnovnu školu, imaju vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije te liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje ovih poslova.

DOKUMENTACIJA POTREBNA ZA UPIS:
Domovnica, rodni list, osobna iskaznica, vozačka dozvola, svjedodžba najmanje 8 razreda OŠ (sve u kopijama).
Liječničko uvjerenje (medicina rada) u originalu.

KOMPETENCIJE KOJE POLAZNIK STJEČE ZAVRŠETKOM PROGRAMA:
1. Odabrati i planirati vrste i količinu ratarskih kultura koje će uzgajati
2. Pripremiti i izvesti sjetvu i sadnju poljoprivrednih kultura
3. Rukovati uređajima i alatima koji se koriste u ratarskim poslovima na siguran način
4. Odrediti optimalnu količinu i vrstu gnojiva kao i vrijeme primjene
5. Prepoznati najznačajnije bolesti i štetnike ratarskih kultura te primijeniti osnovne mjere zaštite
6. Primijeniti mjere zaštite na radu

 

KAKO DO ISKAZNICE ZA PESTICIDE?

Još se svi prisjećamo 2014/2015. godine kada smo objavili rat visokim cijenama izobrazbe koje su do tada sezale do vrtoglavih 700,00 kuna, a Vi ste nam zahvalili dolaskom više od 4000 Vas poljoprivrednih proizvođača. Izvor: Glas Slavonije

Nakon završetka izobrazbe, a sukladno članku 14., Pravilnika o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida, ishodili ste iskaznice sa rokom važenja od 5 godina.

Obzirom da taj rok istječe tijekom 2019. i 2020. godine, za Vas smo pravovremeno osigurali nove edukacije u cilju produženja roka valjanosti iskaznica za narednih 5 godina.

Kao i do sada, na obostrano zadovoljstvo, truditi ćemo se da edukacije opet budu kvalitetne te cijenom apsolutno najprihvatljivije.
Izobrazbu o održivoj uporabi pesticida provodimo diljem lijepe naše.

Pozivamo sve ovlaštene predavače da nam se pridruže na novom poučnom putovanje kroz održivu uporabu pesticida.
Poštovani predavači, kontaktirajte nas za suradnju... +385 95 925 2695 - uciliste.mentor@gmail.com

Pozivamo i predstavnike jedinica tijela lokalne samouprave da se uključe u projekt kroz sufinanciranje izobrazbe za svoje poljoprivredne proizvođače kako bi u konačnici cijeli projekt prošao što bezbolnije.

Prijavi se u par klikova mišem i očekuj pozivnicu za izobrazbu!

Prijavnica elektronički unos (DOC):         Preuzeti ovdje

Prijavnica ručni unos (PDF) :                     Preuzeti ovdje

Uputa za popunjavanje (PDF) :                 Preuzeti ovdje

Priručnik za izobrazbu (PDF) :                   Preuzeti ovdje

Prati nas: facebook - instagram

Do iskaznice brzo, povoljno i lako...
u Mentoru pitaj kako?!


Znanja i vještine:

 

Zakonska obveza - sukladno članku 6., Pravilnika o uspostavi akcijskog plana o održivoj uporabi pesticida

Ministarstvo poljoprivrede je objavilo Nacionalni akcijski plan za postizanje održive uporabe pesticida (NAP). NAP-om se osigurava provedba Pravilnika o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (N.N., 142/2012) jer u Hrvatskoj do sada nije postojao cjeloviti sustav izobrazbe vezan uz stavljanje na tržište, distribuciju, prodaju, uporabu i davanje savjeta za sigurnu i pravilnu uporabu (sredstava za zaštitu bilja) SZB .

Cilj NAP-a:

Smanjenje rizika za zdravlje ljudi, životinja i okoliša povezanog s uporabom pesticida te poticanje integriranih i alternativnih mjera suzbijanja štetnih organizama.

Tko je obveznik izobrazbe:
Svi profesionalni korisnici, distributeri i savjetnici koji žele nastaviti obavljati poslove korištenja pesticida, stavljanja na tržište te poslove savjetovanja o zaštiti bilja i sigurnoj uporabi pesticida u okviru svoje djelatnosti.

Obzirom da su svi završili osnovnu izobrazbu, dopunska izobrazba se provodi najkasnije u roku od 5 godina nakon položenog osnovnog modula izobrazbe.

Područja izobrazbe:
Zakonski propisi vezani uz pesticide i njihovo korištenje
Održiva poljoprivreda, ekološka proizvodnja, štetni organizmi
Sredstva za zaštitu bilja
Promet, skladištenje i primjena sredstava
Opasnosti i rizici
Ostatci pesticida
Zaštita voda
Neciljani organizmi
Rezistentnost
Uređaji za primjenu

Što time potičemo i što postižemo:
Svijest ljudi
Nova znanja
Potvrdu o pohađanju
Iskaznicu

Zašto odabrati Učilište Mentor:
Učilište Mentor posjeduje rješenje Ministarstva poljoprivrede za provedbu izobrazbe o sigurnom rukovanju s pesticidima i pravilnoj primjeni pesticida.
Osim održive uporabe pesticida, u ponudi je preko 50 drugih programa od osposobljavanja i usavršavanja pa do prekvalifikacija i stjecanja srednjih stručnih sprema.
Skrojite listu želja ili potreba za Vas ili članove Vaše obitelji, a mi smo ovdje da obrazovanje bude, kratko, povoljno i lako...prilagođeno odraslim polaznicima.

Više o dodatnim programima:     Preuzeti ovdje
 


Uvjeti za upis i potrebna dokumentacija:

Osobna iskaznica - kopija
OIB broj polaznika - kopija
Svjedodžba 8 razreda - kopija


Trajanje programa i dinamika obrazovanja:

Trajanje programa:
15 sati
Dinamika nastave:
5 sati dnevno/3 dana
8 sati dnevno/2 dana


Edukacija je namijenjena svima koji žele ispuniti Zakonsku obvezu ali i svima zainteresiranima koji žele steći nova znanja ili usavršiti znanja za koja posjeduju određeno predznanje.
Nakon izobrazbe izdajemo POTVRDU na osnovu koje se izrađuje ISKAZNICA i dostavlja polazniku na adresu koju je naveo prilikom popunjavanja PRIJAVNICE.